Mustiga viner från Veronas kullar

Cantina Giovanni Éderle

Nytt, fräscht och ekologiskt

Giovanni Ederle föddes den 30 januari 1987 i Negrar i Valpolicella. Han har tillbringat hela sitt liv i San Mattia-kullarna i Verona tillsammans med sin syster Camilla. De växte upp bekymmerslöst bland vingårdar, olivlundar och hästar. Efter grundskolan påbörjade Giovanni studier vid fakulteten för oenologi och vinodling vid universitetet i Verona. Tyvärr blev det inte någon examen eftersom jordbruksarbetet tog allt för mycket tid. Han bestämde sig då, 18 år ung, ambitiös och lite oansvarig, för att starta det som idag är Cantina Giovanni Éderle.

Den gamla vingården var i ett bedrövligt skick och det krävdes mycket arbete med ny jord, plantering av nya plantor och beskärning av de gamla för att få fram bra sticklingar och skott. Mycket tid lades sedan på att med en varsam hand hjälpa dem att utveckla sig kommande år. Den första lilla experimentella skörden 2008 lagrades i det då nyligen omgjorda garaget.

I dag säger Giovanni att när han tittar på flaskorna med sitt vin, ser han den gamla vingården, de unga skotten, de första druvorna som skördades, tankarna, pressen, träfaten, tappningen och märkningen. Jag ser mitt arbete, vännerna som hjälpt mig, upplevelsen de har gett mig och tålamodet som de stöttat mig med. Känslan jag får, fortsätter Giovanni, när jag reflekterar så här är som en stor ilning längs med ryggraden och det påverkar min själ djupt och ger mig mycket energi. Samma energi som jag känner under provningar när jag pratar om mina viner och jag inser att vinerna verkligen talar om mig och detta underbara land där vi finns. Denna energi är vad jag vill ha och är en av de två anledningarna till att jag är vinodlare. Den andra anledningen är att jordbruket innebär att jag kan bevara mitt land för framtiden, fortsätta att odla de besvärliga terrasserade åkrarna, bygga om de gamla torra stenmurarna och återplantera de gamla sorterna från detta område.

Sammantaget finns det ca 4 hektar vinodlingar och 6 hektar olivlundar på gården vilket räknas som en mycket liten gård i Italien. Sedan 2009 har man inte använt några syntetiska, kemiska fytosanitära produkter utan bara naturliga  medel som koppar och svavel. Gården drivs som ett ekologiskt jordbruk. Vinodlingarna planterades utifrån Guyots franska teknik med en planttäthet på 5 700 växter/ha.

Några av huvudfaserna i arbetet på gården är god vintergödsel med gödsel från gårdens egna hästar, beskärning efter lymfflöden, noggrant urval av knoppar och skott och en ständig skötsel av bladväggen med toppning och avblåsning för att undvika fuktavlagringar och ansamling av vatten. Detta samtidigt som man vill förhindra att solen bränner sönder plantorna. Vingårdarna bevattnas inte i vanliga fall med undantag för riktigt varma sommarperioder.

Källaren är fortfarande väldigt liten. Samtidigt har arbetet förändrats mycket på bara några år. De första vinerna gjordes med utrustning som hyrdes in. Sedan arbetade man under tre år i en källare 10 km från gården. Sedan 2012 har man gjort vin på gården sedan man byggde om delar av familjens hem till en nödkällare medan man väntar på att den slutgiltiga källaren ska bli helt klar.

Det finns inte så mycket att säga om arbetet i källaren, tycker Giovanni, eftersom den mesta energin läggs på arbetet ute på fälten. Där skördar man fantastiska druvor av hög kvalitet. När man har denna kvalitet är resten av arbetet lätt. Förutom min passion, säger Giovanni, är det jag jobbar mest med i källaren olika tekniker mot kyla för att kontrollera jäsningstemperaturen hos musten och för att hålla aromerna lätta. Han gillar sina fina och eleganta viner, opretentiösa och aldrig anonyma. Det är inte lätt att börja med ingenting och omedelbart få det vin man drömmer om. För varje år och med varje skörd närmar man sig det vin som är  landets maximala uttryck.

Terra Gialla

60 % Garganega
40 % Chardonnay

Donna Francesca

Garganega & Chardonnay

Valpolicella

50 % Corvina,
30 % Corvinone
20 % Rondinella

Valpolicella Superiore

50 % Corvina,
30 % Corvinone
20 % Rondinella

Valpolicella Ripasso

50 % Corvina,
30 % Corvinone,
20 % Rondinella

Amarone

Corvina, Corvinone, Rondinella
& Croatina