Hantverkstradition sedan 1885

Distilleria Montanaro

Grappa som du aldrig har smakat den förr

Historia
Distilleria Montanaros historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet och Francesco Trussoni. Han var mästare på alembisk destillering och kom från byn Gallo d’Alba. Hans enkla men geniala idé var att skapa grappa utifrån en enda druva. Inte mixa olika sorter som annars var vanligast då. Det kom att bli Grappa di Barolo. Den producerades för första gången 1885 och är den första grappan i historien producerad på bara en sorts druva. 1922 övertogs bolaget av Mario Montanaro, hans fru Angela Trussoni och deras son Giuseppe.

Montanaro idag
I slutet av 2000 bestämde sig den då nästan 80-årige Giuseppe Montanaro att sälja bolaget då han inte hade några arvingar. Det kom att bli en grupp unga affärsmän och kvinnor från trakten som tog över. Idag är Distilleria Montanaro, tack vare sina nya ägares friska idéer och gammal hantverkstradition, en av toppspelarna i världen vad gäller den här sortens destillerade produkter som tillfredsställer högt ställda krav. 

Att göra grappa

Processen med att tillverka grappa börjar med att man nogsamt väljer ut högkvalitativa råvaror. Den kallas för vinaccia och består av restprodukter från vinproduktionen som fruktkött, skal och kärnor. 

Vinaccian placeras sedan i de kopparbehållare som man arbetat med sedan starten. Man tillför ånga från botten med ett lågt tryck under lång tid för att få med aromer, nyanser och smaker från druvresterna.

När ångan tagit med sig smakerna från vinaccian och bildat vätska i toppen på kopparbehållarna förs den försiktigt över via självfall till destilleringen. Den sker i två steg, nogsamt övervakad för att hålla exakt rätt temperatur hela tiden.

Här kommer den färdigdestillerade grappan. Genom denna plomberade glaskupa passerar alla de tusentals liter som produceras varje år. Grappan håller här en styrka på ca 85 %.

Grappan lagras sedan i återanvända vintunnor, ibland barriques, där man låter grappan från exempelvis nebbiolodruvan från Barolo vila i fat som tidigare innehållit vin från samma druva och distrikt. Detta för att ytterligare lyfta fram de smaker och aromer som är karaktäristiska för den aktuella druvsorten.

Grappa di Barolo 2005
De bästa årgångarna av Nebbiolo från
Barolo lagrad på ekfat.

Grappa di Barolo Cannubi
Denna unika grappa är destillerad av
nebbiolodruvor från det berömda
vingårdsläget Cannubi.

Grappa of the Alchemist
Grappa från utvalda kvalitetsgårdar i närområdet kring Barolo.

Grappa di Barolo
Gjord på utvalda nebbiolodruvor från Barolo.

Grappa di Nebbiolo
Gjord på utvalda nebbiolodruvor från Langhe.

Grappa di Nebbiolo da Barbaresco
En ung vit grappa gjord på nebbiolodruvor från Barbaresco.

Grappa di Moscato
Grappa gjord på utvalda Moscatodruvor.

Aperitivo 6 pm
En aperitif gjord på ett hemligt recept
med bara naturliga råvaror som frukt, bär och örter.