champagne från premier cru-byn chamery

guerlet-deguerne

Kvalitet i fem generationer

De första cuvéerna producerades av Arthur Deguerne redan 1872. Hans kunnande och passion har sedan dess förts över från generation till generation i den lilla byn Chamery.

Chamery ligger mitt i sluttningen på den nordvästra delen av Montage de Reims, ibland också kallad för La Petite Montagne de Reims. Byn är en del av det pärlband av champagnebyar som finns i området varav flertalet är premier cru-klassade.

Femte generationen

Véronique Deguerne, Arthurs barnbarnsbarn, bildade tillsammans med Patrice Guerlet dagens hus som de tre sönerna Victorien, Florian och Arthur idag forsätter att utveckla.

Sedan början av 2000-talet odlar man helt utan bekämpningsmedel och vinrankorna växer i naturligt gräsbevuxna områden. 2019 certifierades Guerlet-Deguerne för VDC (Sustainable Viticulture in Champagne) och HVE (High Environmental Value).

Blanc de Blancs
100 % Chardonnay. Lagrad minst tre år på sin jästfällning.

Blanc de Noirs
20 % Meunier och 80 % Pinot Noir. Lagrad minst tre år på sin jästfällning.

Rosé
20 % Meunier och 80 % Pinot Noir. Lagrad minst 20 månader på sin jästfällning.

Millésime 2014
50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir. Lagrad minst 60 månader på sin jästfällning

Cuvée Léonore
100 % Chardonnay, extra brut. En mycket speciell champagne som är uppkallad efter vinmakarens niece och som enbart görs i 1000 numrerade flaskor per år. Lagrad minst 50 månader på sin jästfällning. Druvorna skördas sent på säsongen från stockar som är äldre än 50 år.

La Vigneulle
100 % Pinot Noir. Druvorna skördas från stockar som planterades 1991 i ett av områdets bättre lägen med en jord bestående av lera, sten och naturligtvis kalk. Odlingen sker utan kemiska medel och produktionen utförs med så få ingrepp som möjligt för att få ett naturligt flöde. Tillverkas i en begränsad serie.

Extra Brut
40 % Pinot Noir, 35 % Meunier, 25 % Chardonnay. Lagrad minst 50 månader på sin jästfällning.

Brut Selection
50 % Chardonnay, 35 % Meunier och 40 % Pinot Noir. Lagrad minst 30 månader på sin jästfällning.